Onafhankelijk energieadvies

Slim omgaan met energie is belangrijker dan ooit en draagt bij aan een betere toekomst. In ons dagelijks leven kunnen we niet zonder energie. We hebben bijvoorbeeld energie nodig om het licht te laten branden of ons huis te verwarmen. Energie kan op verschillende manieren opgewekt worden. Dit kan bijvoorbeeld door het verbranden van fossiele brandstoffen als kolen, olie of gas. Een duurzamere manier van energie opwekken is windenergie of zonne-energie. Wij zijn de eerste generatie die merken dat het klimaat veranderd door opwarming van de aarde. Tegelijk zijn we ook de laatste generatie die hier iets aan kunnen doen. Steeds meer mensen beseffen de noodzaak om slimmer om te gaan met energie. Energieadvies gaat over het slim omgaan met energie. De energieadviseur van Bhouwvast kan u hier alles over vertellen. De benadering is altijd vanuit de trias energetica methode. 1 Beperk de energievraag door bijvoorbeeld te isoleren. 2 Gebruik energie uit duurzame bronnen bijvoorbeeld zonnestroom. 3 Gebruik fossiele bronnen zo efficiënt mogelijk. De maatregelen die genomen kunnen worden verschillen per object. Het is daarom raadzaam een energieadvies te laten maken door een onafhankelijke energieadviseur. De onafhankelijkheid is belangrijk omdat u er zeker van wilt zijn dat het aangeboden product het beste is in uw geval. Vaak wordt een product geadviseerd omdat er meer geld aan verdient kan worden. Hiermee voorkomt u dat u misschien veel geld uitgeeft waar u later spijt van krijgt

Fossiele brandstoffen

Energieverlies voorkomen door Isoleren

Als je wilt dat je pot met thee niet te snel afkoelt dan kun je twee dingen doen. 1 je zet er een thee lichtje onder. 2 Je zet er een theemuts over heen. Met een huis werkt het net zo; als je wilt dat je huis warm en behaaglijk blijft kun je twee dingen doen. Zorgen dat er altijd verwarming aan staat, of zorgen dat er zo min mogelijk warmte uit gaat. Als we energie willen besparen dan zorgen we dat we zo min mogelijk nodig hebben (stap 1 van de trias energetica) .In het energieadvies kijken we eerst naar het isoleren van de buitenschil. Deze bestaat vaak uit gevels, gevelopeningen (ramen en deuren), daken en vloeren. Er zijn verschillende manier om te isoleren. De energieadviseur kijkt naar de beste oplossing voor uw pand en omschrijft dit vervolgens in het energieadvies.

Theelichtje

Duurzame energie

Nu we geïsoleerd hebben kunnen we kijken naar hoeveel energie we nog nodig hebben. Bij voorkeur gebruiken we duurzame energie. Duurzame energie is energie die opgewekt wordt op een manier die niet schadelijk is voor het milieu en herbruikbaar is. Voorbeelden van duurzame energie zijn zonne-energie, windenergie, aardwarmte, biomassa of waterkracht. Het meest duurzaam is om zelf energie op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd). Een andere manier is om duurzame of groene energie te kopen van een energiecorporatie of energieleverancier.

Duurzame energie

Gasloos bouwen

Ongeveer 95% van alle woningen in Nederland maakt gebruik van aardgas. We gebruiken dit voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat in 2050 alle huishoudens van het gas af zijn. Nieuwbouw is per 1 juli 2018 verplicht gasloos. Bijkomend voordeel van gasloos bouwen is dat er geen vastrecht betaald wordt voor een gasaansluiting. Er zijn veel mogelijkheden om huizen te verwarmen en voorzien van warm tapwater zonder gas. Voorbeelden zijn warmtepompen, zonneboilers of infrarood verwarming. De energieadviseur van Bhouwvast vertelt u hier graag meer over.

Gasloos bouwen

Energieneutraal

Energieneutraal betekent dat er evenveel energie wordt opgewekt als dat er wordt gebruikt. In veel gevallen wordt dit bereikt door het plaatsen van zonnepanelen. In principe zegt dit dus nog niet veel over het werkelijk energieverbruik van de woning. Als je maar genoeg zonnepanelen plaatst of een woning verwarmd met een houtkachel dan kan deze ook energieneutraal zijn.

Passiefbouw

Een passiefhuis is een huis dat voldoet aan een bepaalde norm van energiezuinigheid. Als het huis aan de norm voldoet krijgt het een passiefhuis-certificaat. De norm is dat het huis niet meer dan 15kWh/m2 per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Een passiefhuis is goed geïsoleerd, luchtdicht, en maakt optimaal gebruik van opwarming door de zon. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van installaties. Een passiefhuis heeft een balansventilatiesysteem. De warme lucht die wordt afgezogen, verwarmt de verse koude lucht die aangezogen wordt. De Energieadviseur kan u meer vertellen over dit concept en de voordelen in uw situatie. Het passiefbouw concept is het beste toe te passen bij nieuwbouw.

Passiefhuis

Installaties voor een duurzaam huis

Installaties zijn niet meer weg te denken uit onze gebouwen. Van verwarmen, warm tapwater tot ventilatie. Het is belangrijk dat de juiste installaties worden toegepast. Dit verschilt per situatie. We horen steeds vaker de term warmtepomp voorbij komen. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem (bodemwarmtepomp). Met deze warmte kunt u uw huis verwarmen. Het is belangrijk om te weten wat het energieverlies of verbruik van een woning is om te kunnen berekenen hoe groot een installatie moet zijn. Dit zijn complexe berekeningen waar specifieke programma’s voor nodig zijn. De Energieadviseurs van Bhouwvast kunnen u adviseren in dit traject en helpen bij het maken van keuzes.

Subsidies voor verduurzaming

De overheid wil graag dat wij onze huizen gaan verduurzamen. Om dit te stimuleren zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld isolatie, installaties, of duurzaamheidsadvies. De regelingen verschillen per regio. Provincies en gemeenten hebben vaak hun eigen regelingen aanvullend op de landelijke regelingen. De adviseurs van Bhouwvast zijn op de hoogte van de verschillende regelingen en informeren u hier graag over. In het energieadvies worden de subsidies direct meegenomen.

Gebrek aan ventilatie

Waarom is onafhankelijk energieadvies nodig

De energieadviseur van Bhouwvast is onafhankelijk. Bhouwvast verkoopt geen producten en heeft geen banden met commerciële bedrijven. Hierdoor kunnen wij u een eerlijk, onafhankelijk en helder advies geven. In sommige gevallen kunnen we ook adviseren om bepaalde maatregelen niet te nemen. Een voorbeeld is dat wanneer door isolatie een materiaal opgesloten wordt, het vocht niet meer weg kan. Materialen kunnen gaan rotten met grote schade tot gevolg. Bij het verduurzamen van een woning komen veel verschillende disciplines kijken. Onze Energieadviseurs kunnen het gehele proces overzien en begeleiden in uw belang. Hierdoor voorkomt u dat u geld uitgeeft aan zaken die overbodig zijn en is er één aanspreekpunt voor u als opdrachtgever maar ook voor de verschillende uitvoerende partijen. Hierdoor bereikt u het beste resultaat.

laat hier uw e-mail adres achter om meer informatie te ontvangen over energieadvies