Energie besparen met eenvoudige aanpassingen: Tips voor elke huiseigenaar

Met energiebesparende voorzieningen een energiezuinig huis creëren, hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als het klinkt. Voor elke huiseigenaar is een huis energiezuinig maken mogelijk – je moet alleen even weten hoe! Omdat energie besparen ontzettend belangrijk is voor de eigen portemonnee, de waarde van het huis én het milieu, helpen we je met deze blog op weg. We vertellen je meer over eenvoudige aanpassingen die jij kunt doorvoeren om energiebesparende voorzieningen te realiseren en geven tips om het dagelijkse energieverbruik te verminderen. Een overzicht van praktische tips en een checklist gaan jou helpen!

Eenvoudige aanpassingen voor energie-efficiëntie

Het huis energiezuinig maken draait allemaal om energie-efficiëntie in het huis creëren. Dit om zowel kosten te besparen, als het milieu te beschermen. Hier zijn enkele eenvoudige aanpassingen die je kunt maken om je huis energie-efficiënter te maken:

  • Verlichting

Kies ervoor om gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Deze verbruiken tot 90% minder energie en gaan veel langer mee. Tevens kan een strategische plaatsing van de verlichting helpen. Plaats je lampen op de juiste plekken, dan heb je wellicht een minder aantal lampen nodig om de ruimte volledig te kunnen verlichten.

  • Verwarming en koeling

Stel je thermostaat in op een lagere temperatuur in de winter en een hogere temperatuur in de zomer. Gebruik een programmeerbare of slimme thermostaat voor automatische aanpassingen, zodat je met de thermostaat instellingen zo efficiënt mogelijk kunt verwarmen en verkoelen, gedurende het hele jaar. Dicht daarbij ook de kieren rondom ramen en deuren met tochtstrips. Verbeter de isolatie van muren, zolder en vloeren om warmte binnen te houden in de winter en buiten in de zomer.

  • Waterverwarming

Om zowel water als energie te besparen, kun je kiezen voor het installeren van een waterbesparende douchekop. Daarnaast maakt het isoleren van de boiler en de leidingen ook een groot verschil, aangezien je op die manier warmteverlies tegengaat en er dus efficiënter met waterverwarming kan worden omgegaan.

  • Huishoudelijke apparaten

Een efficiënt gebruik van de wasmachine en de vaatwasser helpt bij energiebesparing. Zet de apparaten bijvoorbeeld pas aan als deze volledig zijn volgeladen en kies voor de eco-stand om water en energie te besparen. Vergeet tevens het uitschakelen van een stand-by modus niet, zodat apparaten die niet worden gebruikt ook echt geen energie meer verbruiken. Wil je je energieverbruik verder verlagen? Kies dan voor apparatuur met een hoog energielabel.

Energie besparen met eenvoudige aanpassingen: Tips voor elke huiseigenaar

Gedragsveranderingen voor energiebesparing

Door je eigen dagelijkse gewoontes aan te passen, kun je al een flinke slag slaan als het gaat om een energiezuinig huis realiseren. Energiezuinige voorzieningen zijn dus niet de enige optie die je hebt. We geven je wat tips om jouw eigen leefgewoontes te veranderen in bewuste leefgewoonten. 

  • Dagelijks gebruik

Je kunt al veel energie besparen door dagelijks te denken aan het uitschakelen van lichten en apparaten, op het moment dat ze niet hoeven te functioneren. Ook open gordijnen hanteren om natuurlijk licht van overdag gebruiken en zo de behoefte aan kunstmatig licht te verminderen, helpt bij energiebesparing.

  • Seizoensgebonden aanpassingen

Ventileer in de zomer ’s ochtends en ’s avonds goed de woning om warmte kwijt te raken zonder energie te verbruiken en gebruik zonwering overdag om je huis koel te houden zonder airconditioning. In de winter sluit je gordijnen en maak je gebruik van raamdecoratie om warmte binnen te houden en de behoefte aan verwarming te verminderen.

Onderhoud en kleine verbeteringen

Duurzame dingen in huis normaliseren, zoals energiezuinige apparatuur, is één ding. Het onderhouden ervan, om de energie-efficiëntie ook daadwerkelijk te behouden, is een tweede. Denk daarom ook zeker aan de kleine onderhoudsbeurten en verbeteringen.

  • Regelmatig onderhoud

Denk met regelmaat aan het reinigen van filters in verwarming- en koelsystemen. Door de filters regelmatig schoon te maken, behoud je de energie-efficiëntie van de systemen. Ook periodiek onderhoud van huishoudelijke apparatuur, helpt bij het minimaliseren van energieverbruik. Wanneer nodig, schakel je hiervoor een monteur in. 

  • Kleine investeringen

Ook met kleine investeringen kun je een grote verbetering realiseren. Installeer bijvoorbeeld tochtstrips en afdichtingen rondom ramen en deuren om energieverlies te voorkomen. Maar ook isolatie toevoegen aan deze ramen en deuren, om warmte binnen te houden en kou buiten te sluiten, helpt bij je huis energiezuinig maken. 

Slimme technologieën voor energiebesparing

Slim omgaan met een energiezuinig huis, betekent ook het toepassen van slimme technologieën. Hierbij kun je aan een aantal technologieën denken. 

  • Slimme thermostaten

Stel programmeerbare thermostaten in om de temperatuur automatisch aan te passen op basis van jouw leefschema, waardoor energieverspilling wordt verminderd. Daarnaast kun je thermostaten met bewegingssensoren installeren, die de temperatuur aanpassen op basis van aanwezigheid, zodat er geen energie wordt verspilt op het moment dat er niemand in het huis aanwezig is.

  • Energiebeheer systemen

Gebruik slimme stekkerdozen om apparaten volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, waarmee je energieverbruik in stand-by modus voorkomt. Installeer vervolgens energiemonitoring- en bewakingssystemen die je energieverbruik in real-time bijhouden en analyseren, zodat je inefficiënties kunt opsporen en aanpakken.

Financiële voordelen van energiebesparing

Je huis energiezuinig maken is niet alleen goed voor het milieu. Ook op financieel vlak profiteer je van flinke voordelen. Energiebesparing is dus ook leuk voor de eigen portemonnee. 

  • Kosteneffectiviteit

Door energie-efficiënte maatregelen te nemen, zoals betere isolatie en het gebruik van energiezuinige apparaten, kun je je maandelijkse energiekosten aanzienlijk verlagen. Het berekenen van deze besparingen laat zien hoe investeringen in energie-efficiëntie zichzelf snel kunnen terugverdienen.

  • Subsidies en financiële steun

Veel overheden en instanties bieden subsidies en financiële steun aan voor de aanschaf en installatie van energiebesparende producten, zoals zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Vergeet ook vooral niet te informeren bij lokale en nationale overheden, als het gaat om beschikbare initiatieven die energiebesparing stimuleren. Programma’s kunnen variëren van belastingvoordelen tot renteloze leningen voor energie-efficiënte verbeteringen aan je huis.

Praktische tips en checklists

Zie je door de duurzaamheid maatregelen de energiebesparing niet meer? Maak dan gebruik van onze praktische tips en raadpleeg een ‘energiezuinige checklist’. 

  • Checklist voor de huiseigenaar

Allereerst is het van belang om te kiezen voor energiebesparende producten. Denk aan LED-lampen, slimme thermostaten, waterbesparende douchekoppen en energiezuinige apparatuur. Maar ook energie-audits, isolatie diensten en de installatie van zonnepanelen kunnen helpen. Als alles is geplaatst, is het zaak om het geheel goed te monitoren en onderhouden.

  • Controleer maandelijks de filters van HVAC-systemen en reinig deze wanneer nodig.
  • Controleer maandelijks op tocht en sluit eventuele kieren af.
  • Controleer iedere zomer en winter de isolatie en de afdichtingen en repareer mogelijke beschadigingen of gebreken.
  • Onderhoud iedere lente en herfst de boiler en andere verwarmingssystemen.

Toekomstperspectieven

Huiseigenaren hebben een belangrijke rol gekregen in de duurzame toekomst, doordat zij innovatieve technologieën zullen moeten omarmen, waaronder slimme thermostaten, energiebeheer systemen en zonne-energie. Trends als energieopslag, thuisbatterijen en slimme netwerken helpen hen om energie-efficiënter te leven. Door te investeren in energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld isolatie en duurzame energiebronnen, kunnen huiseigenaren hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een groenere toekomst. Hun keuzes stimuleren de vraag naar duurzame innovaties en ondersteunen bredere milieu-initiatieven van bedrijven.

Energie besparen met eenvoudige aanpassingen

In het kort, kan energie-efficiëntie in een duurzame woning dus worden bereikt door middel van onder andere betere isolatie, slimme thermostaten, waterbesparende douchekoppen en energiezuinige apparaten. Regelmatig onderhoud en gebruik van slimme technologieën, versterken deze energiebesparende voorzieningen en maatregelen. Onderneem als huiseigenaar vandaag nog actie om jouw huis energiezuinig te maken. Doe onderzoek naar mogelijke subsidies en verdien investeringen binnen no-time terug. Elke kleine stap draagt bij aan een duurzame toekomst en verlaagt jouw energierekening.