Hoe kun je zelf een MJOP opstellen voor jouw vastgoed?

  • Gepubliceerd
  • Geplaatst in MJOP / Nieuws

Als vastgoedbeheerder is een MJOP een essentieel onderdeel van de financiële planning. De kans is zelfs groot dat een MJOP opstellen voor jouw vastgoed verplicht is. Het is geen noodzaak om dit volledig door een externe partij te laten doen. Je kunt namelijk ook zelf een MJOP maken. Hoe je dat het beste kunt doen en wat het belang is van een MJOP, lees je in deze blog.

Hoe kun je zelf een MJOP opstellen voor jouw vastgoed?

Zelf MJOP opstellen

Wil je graag zelf een MJOP opstellen? Dan heb je de uitkomsten van een bouwkundige inspectie nodig. Tijdens deze inspectie worden de onderhoudskosten voor de komende jaren vastgesteld. Om een MJOP echt compleet te maken, is het ook aan te raden om een conditiemeting uit te laten voeren. Met al deze informatie kun je jouw meerjaren onderhoudsplan opstellen. Maar hoe maak je een onderhoudsplan? Je kunt hiervoor onderstaand stappenplan aanhouden:

Stap 1: Breng het onderhoud van het vastgoed in kaart

Een onderhoudsplan maken begint met het vaststellen van de onderhoudsklussen die gedaan dienen te worden in de komende jaren. Deze onderhoudsklussen komen naar voren uit het bouwkundig rapport en de conditiemeting. 

Stap 2: Stel een tijdschema op

Binnen de lijst met onderhoudsklussen ga je prioriteiten stellen. Welke klussen dienen er op korte termijn al uitgevoerd te worden en welk onderhoud kan nog wel even worden uitgesteld? Gaat het om repeterend onderhoud, zoals het schilderen van houten kozijnen? Neem in het tijdschema dan ook direct het eerstvolgende actiemoment voor deze klus op. 

Stap 3: Schakel de juiste partijen in

Als beheerder van vastgoed zul je er bij het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan al snel achter komen dat je wellicht een deel van de klussen zelf kunt uitvoeren, maar dat je voor de meeste klussen vakmannen nodig hebt. Koppel daarom de juiste klus aan de juiste partij en contacteer deze op tijd, zodat de klus niet te lang op zich laat wachten.

Stap 4: Maak een financieel plan

Ieder onderhoud brengt kosten met zich mee. Bekijk per onderhoudsklus om welke kosten het gaat en vraag waar nodig offertes op, om jouw meerjaren onderhoudsplan compleet te kunnen maken. Houd rekening met zowel materiaalkosten als loonkosten. Naar aanleiding van de kosten kun je een financieel plan opstellen en de kosten, waar mogelijk, verdelen over meerdere periodes. 

Het is aan te raden om dit stappenplan eens in de vijf jaar opnieuw te bekijken, om jouw MJOP up-to-date te houden met actuele prijsstellingen. Zelf een MJOP maken toch niet helemaal aan jou besteed en wil je liever het MJOP laten opstellen door een gespecialiseerde partij? Dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Wat is een MJOP?

MJOP staat dus voor MeerJaren OnderhoudsPlan. Met een MJOP krijg jij als vastgoedbeheerder meer inzicht in de onderhoudsklussen die het vastgoed vereist en de kosten en de looptijd die daarbij horen. Een MJOP kan kleine klussen omvatten, maar ook grootschalig onderhoud. Denk aan onderhoud aan het dak, de goten, het veiligheidssysteem en de elektriciteit. Een vastgoed onderhoudsplan wordt gemaakt met het advies dat wordt gegeven door een bouwkundig inspecteur. Van de hoed en de rand weten als het gaat om een meerjaren onderhoudsplan? Lees dan meer in onze blog Wat is een meerjaren onderhoudsplan?.

Is een MeerJarenOnderhoudsPlan verplicht?

Wanneer is een MJOP verplicht of niet? Niet voor alle vastgoedeigenaren is een MJOP verplicht. We begrijpen daarom dat er verwarring kan ontstaan over de verplichting van een meerjaren onderhoudsplan. Het zit zo: ben jij lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren), dan ben je verplicht om een MJOP op te stellen en na te leven. Ben je dit niet, dan is een MJOP niet wettelijk verplicht, maar alsnog wel van harte aan te bevelen. Lees meer over de verplichting van een MJOP voor VvE.

MJOP laten opstellen

Het belang van een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP)

Een meerjaren onderhoudsplan is een fijne tool voor vastgoedbeheerders, om meer inzicht en controle te krijgen als het gaat om onderhoud en bijbehorende kosten. Door een bouwkundige inspectie uit te laten voeren en al het onderhoud in kaart te brengen, kunnen onvoorziene kosten worden voorkomen. Dit betekent natuurlijk wel dat je het MJOP tijdig op dient te volgen en onderhoud niet langer dan mogelijk uit moet stellen. 

Meerjaren OnderhoudsPlan versus Duurzaam MeerJarenOnderhoudsPlan (DMJOP)

Naast het MJOP kennen we tegenwoordig ook het DMJOP, oftewel; het Duurzaam MeerJarenOnderhoudsPlan. Waar het MJOP gericht is op de onderhoudskosten van de komende jaren, wordt er bij het DMJOP meer gekeken naar de verbeteringen die kunnen worden doorgevoerd om het vastgoed te laten voldoen aan duurzaamheidsregelingen. Denk aan wettelijke eisen op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid en veiligheid. Het DMJOP neemt ook de kosten van deze verduurzamingspunten mee.