Hoe maak ik mijn woning gasloos?

  • Gepubliceerd
  • Geplaatst in Nieuws

In 2050 geheel aardgasvrij zijn. Dat is het Nederlandse doel. Om zelf alvast stapsgewijs toe te werken naar een gasloze woning, kun je verschillende acties ondernemen. In deze blog bieden we je een handig stappenplan aan, waarmee je eigenhandig het gasverbruik bij jou thuis drastisch kunt verminderen. Tevens kijken we kort naar de kosten en de subsidies voor deze vorm van verduurzaming.

Waarom gasloos wonen?

Aardgas is geen eindeloze bron van energie. Dit betekent dat het een keer opraakt. Niet voor niks is het doel van Nederland om in 2050 enkel nog gasvrije woningen te hebben. Naast de slinkende hoeveelheid beschikbaar aardgas, is de brandstof ook nog eens behoorlijk belastend voor het milieu. Het mes snijdt dus werkelijk aan twee kanten, waardoor je de CO2-uitstoot en de eigen energiekosten kunt beperken als jij besluit af te stappen van aardgas. Hierbij kun je kiezen tussen twee methoden. Ofwel je begint zelf alvast met het gasvrij maken van jouw woning, of je wacht het moment af dat de gemeente waarin jij woonachtig bent, jouw wijk op de planning heeft staan voor het gasvrij maken van de woningen.

Hoe maak ik mijn woning gasloos?

Huis gasloos maken: stappenplan

Om de energiekosten alvast wat te drukken, kan het verstandig zijn om zelf een begin te maken aan jouw eigen gasvrije woning. Onderstaand stappenplan is een goede basis om vanuit te vertrekken!

Stap 1: Controleer de isolatie van de woning en verbeter waar mogelijk

Met een goede isolatie wordt het warmteverlies beperkt. Zo bespaar je per direct op jouw energiekosten en heb je minder aardgas nodig om de woning te verwarmen. Een jaren ‘30 woning isoleren zal meer werk zijn dan een nieuwere woning isoleren. Controleer daarom eerst goed hoe het ervoor staat met de isolatie van het dak, de vloer, de ramen en de buitenmuren. Stel vervolgens prioriteiten en start met de isolatie van het grootste warmteverliespunt. Wil je volledig van het gas afstappen? Dan zul je minimaal spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas van hoge kwaliteit moeten plaatsen.

Stap 2: Slim ventileren

Frisse lucht in huis is ontzettend belangrijk voor de eigen gezondheid en voor de concentratie. Echter zorgt een raampje openzetten er vaak voor dat er koude lucht het huis binnenstroomt, die vervolgens weer moet worden opgewarmd. Zonder aardgas zal dit leiden tot koude tochtstromen, omdat het huis vanuit een lagere temperatuur verwarmd zal worden. Slimmer is het daarom, om te ventileren door middel van een ventilatie-unit of bijvoorbeeld een winddruk-geregeld rooster. 

Stap 3: Ga de werking van de radiatoren na

Je kunt de woning alleen warm genoeg houden als de radiatoren groot genoeg zijn en voldoende warmte afgeven om te functioneren bij lage cv-temperaturen. Controleer daarom goed of je voldoende radiatoren in huis hebt, of ze groot genoeg zijn en of ze voldoende warmte afgeven. Dit kun je doen door in een koude periode de cv-ketel terug te zetten naar 50 à 55 graden. Wordt de woning niet warm genoeg? Dan kun je overwegen om meer radiatoren te plaatsen of volledig over te stappen op vloerverwarming. 

Huis gasloos maken- stappenplan

Stap 4: Vervang het gasfornuis door elektrisch koken

Het gasfornuis verbruikt geen grote hoeveelheden gas, maar is aan het eind van de rit wel een gewoonte die je moet doorbreken als je volledig gasvrij wilt wonen. Je kunt het gasfornuis dan vervangen door een elektrische kookplaat. Krijg je binnenkort een nieuwe keuken? Dan is het zeker aan te raden om direct voor elektrisch koken te kiezen.

Stap 5: Vervang jouw cv-ketel

Heb je alle stappen hierboven doorlopen? Dan heb je jouw huis goed voorbereid op de overgang naar elektrisch verwarmen. Dit kun je doen op verschillende manieren, zoals met een warmtepomp of een zonneboiler. Een andere populaire manier om elektriciteit op te wekken, is middels zonnepanelen. Tevens kan het zijn dat jij zelf niks aan deze laatste stap hoeft te doen, omdat de gemeente waarin je woont gebruik gaat maken van stadsverwarming. Dit warmtenet dient dan als een directe vervanging van de cv-ketel. Informeer dus ook goed bij de gemeente, voordat je kiest voor één van bovengenoemde oplossingen.

Kosten huis gasloos maken

Een gasvrije woning creëren zal altijd kosten met zich meebrengen. De investering zal zichzelf weer terugverdienen, maar de kosten moeten natuurlijk wel eerst gemaakt worden. Belangrijk dus, dat je weet wat je te wachten staat als je jouw woning wilt verduurzamen op deze manier. Een oudere woning gasvrij maken brengt hogere kosten met zich mee dan een nieuwere woning gasvrij maken. In de meeste gevallen geldt dus de regel: hoe ouder de woning, des te hoger de kosten. Zo kun je bij een vrij nieuwe woning al een heel eind komen voor € 15.000 tot € 20.000, waar een woning uit de jaren ‘30 tot ‘70 misschien wel € 40.000 tot € 45.000 kan gaan kosten. Afhankelijk van de leeftijd van de woning en de invloed van de verduurzaming die je door wilt voeren, zijn er verschillende subsidies beschikbaar die de kosten behoorlijk kunnen drukken.

Subsidie huis gasloos maken

De ‘huis gasvrij maken’ subsidies veranderen ontzettend snel. Het is daarom verstandig om altijd even met een expert om tafel te gaan zitten, die jou meer kan vertellen over de subsidies voor het gasloos maken van de woning, in jouw specifieke situatie. Meer weten over het gasvrij maken van jouw woning en de mogelijke subsidies? Neem dan gerust contact met ons op!