Denk je over een warmtepomp? In deze blog leg ik je uit hoe een warmtepomp werkt. Van hybride tot vol-elektrisch en lucht-lucht systemen, ze halen allemaal warmte uit de lucht, grond of water. Dit doen ze super efficiënt met elektriciteit, veel zuiniger dan oude verwarmingsinstallaties. En het geluid? Daar vertel ik je ook meer over. Zo weet je snel of een warmtepomp bij jou past.
Hoe werkt een warmtepomp in het kort
Kijk, als je in de markt bent voor een nieuwe warmtepomp, dan heb je best wat opties. Je kunt gaan voor een hybride pomp, helemaal elektrisch, of misschien wel een lucht-lucht systeem. Hoe dan ook, ze hebben allemaal iets gemeen: ze toveren op een slimme manier warmte tevoorschijn uit de lucht, de aarde, of zelfs uit water. Dit is eigenlijk gewoon een cadeautje van de natuur dat de warmtepomp gebruikt om je huis lekker knus te maken en zorgt dat je warm kunt douchen. En weet je wat het mooiste is? Dit alles draait op elektriciteit.
Wat de warmtepomp nou echt cool maakt, is dat het veel minder energie nodig heeft dan de traditionele manieren om je huis te verwarmen. Dat komt omdat zo’n pomp niet zelf warmte maakt, maar slim gebruikmaakt van de warmte die al overal om ons heen is. Dat is niet alleen super efficiënt, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Je huis blijft heerlijk warm, je douche altijd uitnodigend, en je energierekening?
De werking van een warmtepomp
Hieronder leggen we je uit hoe de werking van een warmtepomp gaat.
- Warmte van buiten wordt gevangen en naar een verdamper geleid.
- In de verdamper wacht een speciaal koudemiddel, dat in gas verandert bij het opnemen van warmte.
- Het gas wordt door een compressor samengeperst, waardoor het nog warmer wordt.
- Dit warme gas gaat door een condensor, waar het warmte afgeeft aan de lucht in huis, of aan het water in het verwarmingssysteem of boiler.
- Na de warmteafgifte koelt het gas af en verandert terug in vloeibare vorm.
- Als laatste gaat de vloeistof van je warmtepomp door het expantieventiel van je warmtepomp dat de druk verlaagt. Dit proces van je warmtepomp zal vervolgens weer vanaf het begin beginnen.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel of een hr-ketel. Je kunt de hybride warmtepomp bijna het hele jaar gebruiken. Op de wat koudere dagen zal de cv-ketel de verwarming gedeeltelijk of helemaal overnemen. Dit alles zodat jij het hele jaar door kunt genieten van de warmte. De cv-ketel verwarmt ook je tapwater.
De warmte van deze warmtepompen komt vaak uit de buitenlucht en heeft zowel een binnen- als buitenunit. De werking is als volgt: de buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht, vervolgens gaat het via een leiding met een koudemiddel naar de binnenunit. Uiteindelijk geeft dit warmte af aan het water in jouw verwarmingssysteem. Je hebt ook tegenwoordig steeds meer hybride warmtepompen die werken met één unit.
Hoe werkt een all-electric warmtepomp?
Zoals de naam van deze warmtepomp ook zegt werkt deze warmtepomp helemaal op elektriciteit. Je kunt deze warmtepomp het hele jaar door gebruiken om je tapwater en de verwarming te verwarmen.
De bron van deze warmtepomp kan buitenlucht, aardbodem of grondwater zijn. Vervolgens wordt de warmte samengeperst en opgeslagen in een boiler. Voor tapwater gebruikt hij de rechtstreekse boiler. Voor de verwarming zit in de boiler een warmtewisselaar die de warmte overdraagt aan de cv-installatie.
Hoe werkt een lucht-lucht-warmtepomp (airco)?
Je hebt ook een lucht-lucht-warmtepomp. Dit is ook wel een airco. Door deze vorm kun jij je woning niet alleen verwarmen maar ook koelen in de zomer. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht. De warmte wordt vervolgens door de leiding naar de binnenunit gebracht, wat zorgt voor warme lucht in de ruimte. Je hebt in elke ruimte die jij wilt verwarmen een airco nodig.
Geluid van een warmtepomp
Als je overweegt een warmtepomp in je huis te halen, vraag je je misschien af hoeveel geluid het nu echt maakt. De buitenunit, die meestal op het dak wordt geplaatst, kan soms best wat geluid maken door de ventilator die erin zit. Het valt vooral op tijdens die koude winterdagen of wanneer je besluit de thermostaat nog een graadje hoger te zetten voor wat extra warmte.
Maar, laten we even een stap terug doen. De technologie achter warmtepompen heeft niet stilgestaan – de nieuwste modellen zijn eigenlijk verrassend stil. Ze maken ongeveer evenveel lawaai als een koffiezetapparaat dat aan het pruttelen is, zo’n 55 decibel, wanneer ze op volle toeren draaien. En gelukkig zijn er ook regels die ervoor zorgen dat je buren niet midden in de nacht uit hun bed trillen door het geluid, met strenge limieten van 40 decibel ’s nachts en 45 decibel overdag aan de grens van je erf.
Waar je die buitenunit neerzet, kan een wereld van verschil maken. Een paar tips van de pro’s: hou hem uit de buurt van slaapkamers, zet hem niet pal naast de tuin van de buren, en vind een plekje waar het geluid niet tegen muren aan kaatst. En als je dan toch bezig bent, overweeg dan om flexibele leidingen en dempers te gebruiken bij de installatie om het geluid nog verder te verminderen.
De binnenunit? Die maakt ook wel wat geluid, maar dat is echt een stuk minder en niet veel anders dan het zoemende geluid van een cv-ketel. Hoe luidruchtig je warmtepomp precies is, kun je vinden op het energielabel. Met een beetje doordachte planning en slim installeren, kun je dus lekker genieten van je warmtepomp zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het geluid.
Wel of geen warmtepomp
Hieronder laten we zien wanneer een warmtepomp wel en niet een goed idee is.
Een warmtepomp is een goede investering wanneer:
- Je woning uitstekend geïsoleerd is, waardoor de warmte goed binnenblijft, net als in een thermoskan.
- Er genoeg ruimte beschikbaar is voor zowel de installatie van de pomp zelf als eventueel een buitenunit, zonder dat dit leidt tot overlast.
- Je een duurzame levensstijl ambieert, gericht op het verminderen van je gasverbruik en CO2-uitstoot.
- Je zonnepanelen hebt die (een deel van) de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp kunnen leveren.
- In jouw gemeente geen plannen bestaan om binnen de komende zeven jaar over te schakelen op een warmtenet.
Je kunt beter geen warmtepomp overwegen wanneer:
- Je woning slecht geïsoleerd is, met tocht die doet denken aan een oude, open schuur.
- Er zowel binnen als buiten onvoldoende ruimte is voor de installatie van een warmtepomp.
- Geluidsoverlast door een buitenunit problematisch zou zijn voor jou of je buren.
- Je in een appartement woont met blokverwarming, waar een warmtepomp vaak niet praktisch is.
- Je gemeente plannen heeft om binnen zeven jaar een warmtenet aan te leggen, waardoor het wellicht verstandiger is om hierop te wachten.