Is een MJOP verplicht voor Verenigingen van Eigenaren?

  • Gepubliceerd
  • Geplaatst in MJOP / Nieuws

Ben je eigenaar van een appartement of koop je binnenkort een appartement? Dan zul je automatisch lid zijn van een Vereniging van Eigenaren (de VvE). Een MJOP opstellen zal je in dit geval niet onbekend voorkomen. Alleen, hoe zit het nu precies met dat MJOP: verplicht of niet? Wij leggen het je uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Is een MJOP verplicht voor VvE’s?

De eerste vraag die vaak voortvloeit uit een gesprek met iemand die lid is van de VvE is: Is een MJOP verplicht? We kunnen hier kort en krachtig over zijn. Een MJOP opstellen is inderdaad verplicht voor Verenigingen van Eigenaren. Het MJOP is voor VvE’s verplicht gesteld door de overheid enkele jaren geleden. Daarbij is het sinds 2018 voor Verenigingen van Eigenaren eveneens verplicht om jaarlijks een minimumbedrag aan de kant te zetten, voor eventueel herstel van het gebouw. Hierbij kan bijvoorbeeld rekening gehouden worden met 0,5% van de herbouwwaarde van het pand. Dit noemen we een reservefonds. Het reservefonds treedt ook in werking wanneer de verplichting tot een MJOP opstellen niet wordt opgevolgd.

Wat is een MJOP?

De vaak gebruikte afkorting MJOP staat voor MeerJarenOnderhoudsPlan. Zo’n meerjaren onderhoudsplan is bedoeld om de nodige onderhoudsacties van een pand in kaart te brengen. Ook de kosten die hiermee gepaard gaan worden opgenomen bij het maken van het onderhoudsplan. Een meerjaren onderhoudsplan VvE is dus gericht op het verwachte onderhoud dat in de komende jaren plaats zal moeten gaan vinden, om het pand (zoals een appartementencomplex) veilig en bewoonbaar te houden. Gemiddeld wordt er bij een meerjaren onderhoudsplan gekeken naar het onderhoud dat de komende vijf tot tien jaar in het verschiet ligt. Een meerjarenonderhoudsbegroting is dus geen overbodige luxe wanneer je (een deel) van een appartementencomplex bezit, waar je niet onder groot onderhoud uit zult komen. Zo’n vastgoed onderhoudsplan kan verschillende thema’s omvatten. Zo kan een meerjaren onderhoudsplan schilderwerk bevatten, maar ook acties met betrekking tot de gevels of het dakbeheer. Het onderhoudsreserve VvE, oftewel de MJOP, dient deze kosten vooraf al ingeschat en ingecalculeerd te hebben – en dus te kunnen dekken met de jaarlijkse bijdrage. Meer over de exacte werking van een MJOP lees je in onze blog: Wat is een MJOP en waarom is het belangrijk?

MJOP laten opstellen

MJOP opstellen

Een MJOP zelf opstellen behoort tot de mogelijkheden, maar een MJOP laten opstellen door een specialist is in de meeste gevallen verstandiger. Het vraagt namelijk om een behoorlijke dosis specialistische kennis. Een MJOP VvE opstellen begint daarom bij het inschakelen van een bouwkundig expert, die het pand nauwkeurig dient te inspecteren. Na deze inspectie worden de onderhoudskosten voor de komende jaren vastgesteld, die de basis behoren te zijn voor het MJOP. Een MJOP maken brengt, door het inschakelen van een expert en de begroting die hieruit voortvloeit, natuurlijk wel kosten met zich mee. Wat kost het opstellen van een MJOP dan? Dit hangt af van de grootte van het gebouw en andere specificaties. Gemiddeld zullen de kosten van een MJOP oplopen van minimaal €600,00 tot maximaal €2.000,00. Bij het opstellen van een MJOP kun je als meerjaren onderhoudsplan voorbeeld de volgende stappen aanhouden:

  1. Constateer de onderhoudsklussen die de komende jaren uitgevoerd zullen moeten worden. Ga hierbij uit van een minimale periode van vijf jaar en laat dit doen door een bouwkundig expert.
  2. Verwerk de onderhoudsklussen tot een tijdschema. Welke klussen dienen wanneer te worden uitgevoerd en welke financiële middelen zijn er dan nodig?
  3. Zorg ervoor dat je de juiste specialisten tijdig inschakelt.
  4. Houd de kosten bij in een helder overzicht.

MJOP zelf opstellen

Het belang van een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP)

Een MJOP verplicht stellen is niet zomaar door de overheid gedaan. Een MJOP geeft de Verenigingen van Eigenaren inzicht en houvast. Met een duurzaam meerjaren onderhoudsplan stel je zeker dat onderhoud en herstel aan het pand met voldoende regelmaat worden uitgevoerd. Voor de VvE’s zal het hier gaan om groot onderhoud van gezamenlijke bouwdelen, waaronder het dak, de entree van het gebouw, de kozijnen en de gevel. Deze elementen van het gebouw correct onderhouden verhoogt niet alleen de veiligheid van de bewoners, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de VvE terug kan vallen op het MJOP en altijd weet welke onderhoudskosten ze kunnen verwachten. Uiteindelijk is een MJOP voor alle partijen dus een fijne stok achter de deur.