Impact van kwaliteitsborging op de bouwpraktijk

De introductie van kwaliteitsborging, waarbij een onafhankelijke kwaliteitsborger wordt ingezet voor vele bouwprojecten, heeft een aanzienlijke impact op de bouwpraktijk. Bouwprocessen worden strenger gecontroleerd en aannemers zijn verplicht om nauwkeuriger te documenteren en te werken, om aan de eisen te kunnen voldoen. Dit leidt tot een hogere bouwkwaliteit en een vermindering van fouten tijdens het bouwproces. Ook worden gebreken sneller gedetecteerd en opgelost, wat de levensduur en duurzaamheid van gebouwen ten goede komt. Voor een ieder die van plan is om te gaan bouwen, is het dus goed om op de hoogte te zijn van het proces omtrent kwaliteitsborging en het inschakelen van een kwaliteitsborger.

Impact van kwaliteitsborging op de bouwpraktijk

Hoe werkt het proces van kwaliteitsborging?

Het proces van kwaliteitsborging is opgedeeld in drie fases. Om te beginnen, wordt er veel aandacht aan de voorbereiding van het bouwproject besteed. Hierbij wordt er getoetst of het bouwproject aan de welstandstoets van de gemeente en de bouwtechnische toets voldoet. Dit betekent dat er uitgewerkte plannen en documentatie op tafel gelegd dienen te worden, mogelijke risico’s worden besproken en dat er een borgingsplan wordt opgesteld. Wanneer alles is opgesteld, beoordeeld en goedgekeurd, kan er met het borgingsplan achter de hand worden gestart met het bouwproject. Tijdens de uitvoering van het project, dient de kwaliteitsborger nauw in contact te staan met de aannemer en de bouwlocatie regelmatig te bezoeken. Dit om de voortgang te controleren en de kwaliteitsborging te realiseren. Vervolgens zal er nog een laatste controle worden gedaan als de bouw is afgerond. Is overal aan voldaan? Dan kan deze goedkeuring worden doorgegeven aan de gemeente en kan het gebouw in gebruik worden genomen.

Wie moet de kwaliteitsborger inschakelen?

De opdrachtgever van het bouwproject is altijd verantwoordelijk voor het inschakelen van een kwaliteitsborger. Deze verplichting wordt de opdrachtgever opgelegd door de Wkb (Wet kwaliteitsborging). Deze wet stelt eisen aan de bouwkwaliteit en het toezicht op het project. Een opdrachtgever of aannemer, dient een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen, voordat het bouwproject start. De bouwactiviteiten mogen dus niet worden uitgevoerd, alvorens er een kwaliteitsborger is gekoppeld aan het project.

Wanneer heb ik een kwaliteitsborger nodig?

Als je een bouwproject wilt starten, is de kans groot dat jij een kwaliteitsborger nodig hebt. Deze is namelijk verplicht op het moment dat je vrijstaande woningen wilt gaan bouwen en als je twee-onder-één-kapwoningen of rijtjeswoningen wilt realiseren. Maar ook als je bedrijfspanden wilt bouwen, zoals opslaghallen, productiehallen of bijgebouwen, is een kwaliteitsborger nodig om het bouwproject van start te kunnen laten gaan. Heb je bouwplannen en weet je niet of jij een kwaliteitsborger nodig hebt voor jouw project? Wij voorzien je snel van het juiste antwoord!

Voordelen van Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen kan bouwprojecten complexer maken, vanwege de eisen die aan een project worden gesteld. Maar de wet levert ook verscheidene voordelen op, die bijdragen aan een veiliger en duurzamer proces en resultaat:

  • Verbeterde bouwkwaliteit: Door onafhankelijke kwaliteitsborging worden bouwfouten sneller opgespoord of zelfs voorkomen.
  • Verhoogde transparantie: Duidelijke rapportages over bouwkwaliteit vergroten het vertrouwen van opdrachtgevers en kopers in het project en de aannemer.
  • Meer aansprakelijkheid: Aannemers zijn na oplevering tien jaar aansprakelijk voor gebreken. Om problemen te voorkomen wordt er dus extra nauwkeurig gewerkt.
  • Betere naleving van regelgeving: Strengere controles zorgen ervoor dat bouwprojecten aan alle wettelijke eisen voldoen.
  • Kostenbesparing: Het voorkomen van fouten leidt op termijn tot lagere herstelkosten en minder juridische geschillen.