Last van schimmels en vochtplekken in huis?

  • Gepubliceerd
  • Geplaatst in Nieuws

In deze blog bespreken we hoe je je huis effectief kunt isoleren zonder dat dit ten koste gaat van je gezondheid en comfort. We verkennen verschillende isolatiematerialen, bespreken de juiste isolatie-aanpak en geven tips voor goede ventilatie om een gezond binnenklimaat te behouden. Ontdek hoe je een duurzaam én gezond thuis creëert. Plan een gratis adviesgesprek in om je woonomgeving te verbeteren.

Hoe ontstaan schimmels en vochtplekken?

Schimmels en vochtplekken in je huis lijken soms uit het niets te komen. Maar als je erover nadenkt, is er vaak een eenvoudige verklaring. We doen dagelijks dingen in huis die vocht produceren – een hete douche nemen, een pan water op het vuur zetten, of zelfs gewoon thuis zijn en ademen. In huizen die goed geïsoleerd zijn, kan dit vocht moeilijk ontsnappen, vooral als er niet genoeg geventileerd wordt. 

Dit overtollige vocht slaat neer op de koudste plekken in je huis, zoals de muren en ramen. En hier komt het interessante: die natte plekken zijn een paradijs voor schimmels. Schimmelsporen, die praktisch overal in de lucht zweven, klampen zich vast aan deze vochtige plekken en beginnen te groeien. Voor je het weet, zie je die vervelende zwarte of groene vlekken opduiken.

Maar wees gerust, het is niet allemaal kommer en kwel. Door simpelweg wat vaker een raam open te zetten of te investeren in een goede ventilatie, kun je al een groot verschil maken. Het is niet alleen een kwestie van je huis er netjes uit laten zien. Goede ventilatie is ook belangrijk voor je gezondheid. 

Last van schimmels en vochtplekken in huis

Gezondheidsrisico’s door schimmels en vochtplekken

Als je thuis last hebt van vochtplekken en schimmel, dan kan dat best vervelend zijn voor je gezondheid, dat zegt het RIVM ook. Deze dingen zijn niet altijd de boosdoener van je gezondheidsklachten, maar als je al iets hebt zoals astma of ademhalingsproblemen, dan kan het wel erger aanvoelen. Stel je voor, je huis is vaak vochtig. Dat kan je echt allerlei lastige kwaaltjes geven, zoals keelpijn, veel niezen, hoesten, een verstopte neus, of je voelt je ademhaling piepen en wordt benauwd. En als je toevallig allergisch bent, dan merk je misschien dat je klachten vaker en erger zijn.

Wat kun je doen tegen schimmels en vochtplekken in huis?

Het is echt vervelend als je thuis last hebt van vocht en schimmel, hè? Maar weet je, er zijn best wat dingen die je zelf kunt doen om dit aan te pakken. Een beetje frisse lucht in huis halen is altijd goed, maar er zijn nog meer slimme manieren om dit probleem te lijf te gaan. Hier zijn een paar tips die je misschien wel handig vindt:

  • Ramen open: Maak er een gewoonte van om elke dag even je ramen en deuren open te gooien. Dat zorgt ervoor dat die muffe, vochtige lucht in je huis plaatsmaakt voor lekker frisse buitenlucht.
  • Neem je isolatie eens onder de loep: Kijk eens goed naar het isolatiemateriaal in je huis. Is het nog wel okay? Zit het wel goed op z’n plek? Je zult versteld staan hoeveel verschil een kleine aanpassing kan maken.
  • Luchtontvochtiger: Vooral in ruimtes die snel vochtig worden, zoals je kelder of je badkamer, kan zo’n apparaat echt een uitkomst zijn.
  • Houd het schoon: Regelmatig schoonmaken van vochtige plekjes in je huis is superbelangrijk. Zo krijgen die vervelende schimmels geen kans.

Ik hoop dat je met deze tips al een stuk verder komt. En als je meer wilt weten of wat advies nodig hebt over hoe wij je hierbij kunnen helpen, bel of mail ons gerust. We denken graag met je mee om je huis weer helemaal fris en gezond te krijgen.

Gratis en onafhankelijk advies 

Zit je te denken om je huis te verduurzamen, bijvoorbeeld door betere isolatie? Slim plan! Goede isolatie kan je namelijk helpen om te besparen op je energierekening en het maakt je huis ook nog eens lekker comfortabel. Maar, het is wel belangrijk om het goed aan te pakken. Als het niet helemaal juist wordt gedaan, kun je namelijk last krijgen van vervelende dingen zoals schimmels en vochtplekken. Klinkt dit allemaal een beetje ingewikkeld? Geen zorgen, wij helpen je graag! Vraag gewoon een gratis adviesgesprek bij ons aan. Dan kijken we samen naar jouw situatie en geven we je advies over de beste manier om je huis te isoleren. Zo maken we je huis niet alleen zuiniger, maar ook gezonder en fijner om in te wonen.