Subsidie woning verduurzamen

Wil je jouw woning gaan ‘vergroenen’? Dan is het verstandig om je eens te verdiepen in de mogelijke subsidies voor verduurzamen. Hiermee kun je de investering voor de woning verduurzaming flink beperken. Er bestaan verschillende duurzaamheidssubsidies, waar je ook in 2024 weer gebruik van kunt maken. In deze blog bespreken we de meest voorkomende investeringen voor woning verduurzaming en de mogelijke subsidies die hieraan gekoppeld zijn. Hierbij worden de voorwaarden natuurlijk niet overgeslagen, zodat jij een goed beeld krijgt van jouw mogelijkheden.

Subsidie voor woning verduurzamen

Subsidie voor isolatie van je huis

Met subsidie isoleren is goed mogelijk en zelfs op verschillende manieren te benaderen. Zo kun je met subsidie dakisolatie plaatsen of met subsidie spouwmuurisolatie plaatsen. Deze subsidie voor isolatie was in 2023 bijna volledig gebruikt door de Nederlandse aanvragers, maar is voor 2024 weer aangevuld. We kunnen er gezamenlijk dus weer flink op los isoleren! Deze ISDE subsidie kan zowel als subsidie voor isolatie als in de vorm van subsidie voor warmtepompen worden aangevraagd. Hoeveel subsidie je kunt krijgen voor de isolatie, hangt af van het type isolatie dat je hebt geplaatst en van jouw woning. In de meeste gevallen kan tot 30% van de isolatiekosten worden vergoed, maar het is dus verstandig om dit vooraf nauwkeurig te laten berekenen.

SNN-subsidie

Voor woningeigenaren in Groningen en Drenthe met erkende bevingsschade biedt de SNN-subsidie een financiële steun in de rug voor verduurzamingsmaatregelen. Met een bedrag van € 4.000 kunnen eigenaren investeren in bijvoorbeeld dak-, vloer-, of gevelisolatie, HR++-glas, een nieuwe cv-ketel of een pelletkachel. Deze subsidie is specifiek gericht op het verhogen van de waarde en het duurzamer maken van de woning en is aan te vragen tot en met februari 2025. Meer informatie is te vinden op de website van SNN onder subsidies voor particulieren.

Subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en warmtenet

Jouw huis energiezuiniger maken met subsidie, is eveneens mogelijk als je besluit om een aanvulling op het cv-ketel toe te passen voor een duurzamere oplossing. Denk aan het aansluiten van een zonneboiler, een warmtepomp of een warmtenet. Ben je er al over uit welke duurzame maatregel(en) jij wilt treffen? Dan zal er een landelijke subsidie beschikbaar zijn – ook als je slechts één maatregel door wilt voeren. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen voor de warmtepomp subsidie kiezen. Wil je extra subsidies voor het verduurzamen van jouw woning ontvangen? Combineer dan verschillende maatregelen, voor een hogere subsidie energiebesparing. Zo kun je de isolatie subsidie perfect samenbrengen met de subsidie voor de warmtepomp. Win-win!

Laag btw-tarief op arbeidsloon

De woning verduurzamen kun je niet altijd alleen. Zo zul je bij het plaatsen van spouwmuur isolatie toch vaak een expert nodig hebben. Gelukkig bestaat er een laag btw-tarief op het arbeidsloon, van 9%. Hierdoor kun je behoorlijk op de kosten besparen, zeker als je de volledige woning wilt laten isoleren. Let er daarom goed op dat de professionals die je inhuurt dit lage btw-tarief ook hanteren in de offerte. Op die manier kun je meer uit jouw verduurzaming halen, tegen een lagere prijs.

Voorwaarden laag btw-tarief

Het lage btw-tarief van 9% gaat wel gepaard met enkele voorwaarden. Het tarief is bijvoorbeeld enkel van toepassing op het moment dat de woning ouder is dan twee jaar. Voor de nieuwbouwwoningen geldt het verlaagde btw-tarief dus niet. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het feit dat de 9%-regel alleen geldt op de arbeidskosten die worden gefactureerd voor het daadwerkelijke plaatsen van isolatiemateriaal. Stel: Je hebt een woning uit de jaren ’90 en je wilt graag isolatiemaatregelen treffen door de spouwmuur aan te laten pakken door een specialist – dan komt dit project in aanmerking voor het toepassen van het verlaagde btw-tarief van 9%.

Subsidie voor zonnepanelen

Geen btw op zonnepanelen

Sinds 2023 is de btw op zonnepanelen voor particulieren afgeschaft. Dit geldt zowel voor de btw op de aankoopprijs van zonnepanelen als voor de btw op de installatiekosten van zonnepanelen. Deze 21% kun je dus per direct besparen. Zijn jouw zonnepanelen al vóór 2023 geplaatst? Dan is er ook nog geen probleem! Je kunt de btw in dit geval terugvragen, zodat je alsnog 21% van de investering bespaart. 

Hoe kan ik subsidie aanvragen?

Klinkt natuurlijk super, al die subsidie voor verduurzamen. Maar welke subsidies voor verduurzamen zijn er in 2024 precies? En hoe vraag je subsidie aan voor isolatie? Heb je hier geen ervaring mee, dan zijn er misschien wel meer mogelijkheden dan je op het eerste oog hebt gevonden.

Kom met ons in contact en ontdek subsidies voor het verduurzamen van je woning: maak je huis energiezuinig en bespaar op kosten.” en we pakken jouw subsidieplannen met plezier samen op, zodat jij alles uit jouw verduurzaming kunt halen. Ook als je RVO subsidie voor een koopwoning of bedrijfspand aan wilt vragen kunnen we je helpen met de praktische tips en tops. Een RVO subsidie is namelijk vaak een mooie uitkomst voor verschillende panden en meerdere typen verduurzamingsprojecten. Met welke subsidie voor energiebesparende maatregelen kunnen we jou op pad helpen?