Wat zijn de nieuwste isolatietechnieken voor een duurzamer huis?

Duurzaamheid is de laatste decennia steeds belangrijker geworden. Een groot deel van de winst is te behalen in huizen. Daarom kiezen steeds meer huishoudens voor isolatietechnieken. Hiermee daalt het energieverlies, waardoor het verbruik ook minder wordt. Dat is niet alleen positief voor het milieu, maar ook voor je stookkosten. Isolatie is de laatste jaren behoorlijk geavanceerd geworden. Zelfs als je huis al goed geïsoleerd is, kun je nog steeds verbeteren. In dit artikel delen we de top 5 nieuwste isolatietechnieken voor een duurzamer huis met je.

Huis isoleren

Waarom je huis verduurzamen?

Anno 2024 zijn er genoeg redenen om je huis te verduurzamen. We zetten er 5 voor je op een rij:

  • Wooncomfort: een goed geïsoleerd huis is aangenamer dan een huis met slechte isolatie. Het is wel belangrijk om goed te blijven ventileren.
  • Kosten: een duurzaam huis maakt minder stookkosten om een aangename temperatuur te behouden. Daarnaast worden duurzaamheidsmaatregelen vaak beloond met een subsidie.
  • Zelfstandigheid: goede isolatie maakt je minder afhankelijk van energieleveranciers. Je bent dus een stuk zelfstandiger.
  • CO2-uitstoot: de verminderde CO2-uitstoot van een duurzaam huis draagt bij aan een gezond milieu.
  • Woningwaarde: hoe beter de isolatie, des te hoger de waarde van een woning. Schroom dus niet om flink te investeren.

Top 5 nieuwste isolatietechnieken

Tegenwoordig bestaan er tientallen technieken om je huis beter te isoleren. We zetten de top 5 nieuwste technieken voor je op een rij, zodat je weet wat nu populair is.

1. Luchtdicht bouwen

Een populaire nieuwe techniek is luchtdicht bouwen. Onderzoek wijst namelijk uit dat luchtstromingen een van de grootste oorzaken van warmteverlies zijn. Luchtstromingen ontstaan meestal bij ramen, deuren en daken. Uiteraard is het wel belangrijk om goed te blijven ventileren. Houd hier rekening mee als je luchtdicht bouwt.

2. Biologische isolatie

Ook biologische isolatie is een nieuwe techniek die goed werkt. Materialen als kurk, katoen en houtvezel isoleren niet alleen goed, maar zijn ook milieuvriendelijk van zichzelf. Zo creëer je een win-winsituatie voor je huishouden. Natuurlijke isolatiematerialen staan ook bekend om de goede vochtregulatie en geluidsdemping.

3. Lcyene

Lcyene is een ecologisch isolatieschuim. Het werkt hetzelfde als standaard isolatieschuim, maar in dit geval is het gemaakt van natuurlijke of herbruikbare materialen. Dit haalt de ecologische voetafdruk drastisch omlaag. Een bijkomend voordeel is dat het ook de lucht in huis verbetert. Je ademt geen chemische stoffen in. 

4. Dynamische isolatie

Een andere techniek waar we je graag op wijzen, is dynamische isolatie. Hierbij maak je gebruik van gecontroleerde luchtstromen. Hoe het werkt? De warme lucht die het huis verlaat, wordt weer toegevoegd aan de verse lucht. Zo komt er constant frisse lucht binnen, terwijl het warmteverlies beperkt blijft. Houd er wel rekening mee dat je geavanceerde kennis nodig hebt om deze techniek toe te passen.

5. Geavanceerde spouwmuurisolatie

De vijfde techniek is het gebruik van geavanceerde spouwmuurisolatie. Hiermee wordt het warmteverlies in de spouwmuur – de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur – geminimaliseerd. Er gaat dan veel minder warmte verloren, terwijl het wooncomfort optimaal blijft.

Isolatietechniek gevonden; hoe toepassen?

Heb je de ideale isolatietechniek voor jouw huis gevonden? Dan is het nu tijd voor de toepassing. Dit zijn 3 tips die je daarbij helpen.

Vraag hulp van experts

Ten eerste is het slim om hulp van experts te vragen. Een ervaren bouwer weet precies hoe je een nieuwe isolatietechniek in je huis verwerkt. Je kunt simpelweg om advies vragen of het hele proces uitbesteden. Dit hangt natuurlijk ook af van je budget en de kennis die je zelf hebt. 

Maak een planning

De toepassing van een isolatietechniek doe je altijd op basis van een duidelijke planning. Zo weet je tijdens het proces altijd waar je staat. Loop je achter? Dan weet je dat je extra hulp nodig hebt. Maak een planning altijd ruim. Het is zonde om je tijdens het project te moeten haasten. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en het bouwplezier. 

Bekijk video’s op YouTube

Weet je even niet hoe je verder moet? Op YouTube staan talloze handige video’s waarin nieuwe isolatietechnieken worden toegepast. Dit is een waardevolle toevoeging op de standaard instructies, omdat je er dan ook een beeld bij hebt. 

De expertise van Bhouwvast

Heb je bouwadvies nodig? Of wil je je isolatieproject uitbesteden? Neem dan contact op met Bhouwvast. Tijdens een samenwerking profiteer je van onze jarenlange expertise op het gebied van bouwmanagement, keuringen en advies.