Slimme technologieën voor een duurzaam thuis

Jaarlijks komen er nieuwe, slimme technologieën op de markt waarmee je de duurzaamheid van je huis verbetert. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, verlichting en stekkers. Ze besparen niet alleen energie, maar verhogen ook het comfort. Je kunt ze zelfs op afstand bedienen. In deze blog delen we zes slimme technologieën voor een duurzaam thuis met je.

Slimme technologieën voor een duurzaam thuis

Slimme thermostaten

Met een slimme thermostaat bedien je de temperatuur in huis op unieke wijze. Je opent de app op je smartphone en selecteert de gewenste kamertemperatuur. Bij de geavanceerde instellingen kun je zelfs een dagelijkse routine instellen. Zo geniet je altijd van een aangename woonomgeving, terwijl je toch energie bespaart. Loopt de dag anders dan verwacht? Dat is geen probleem, want je bedient slimme thermostaten eenvoudig op afstand.

Bewezen methode

Slimme thermostaten zijn een bewezen methode voor het verduurzamen van een huis. Tienduizenden huishoudens hebben er al 5-30% aan energiekosten mee bespaard. Hoe hoog dit percentage bij jou uitvalt, hangt af van je gedrag en woonsituatie.

Slimme ventilatie

Een andere interessante technologie is slimme ventilatie. Hiermee verbeter je de luchtkwaliteit in huis. Als je het apparaat juist instelt, werkt die alleen wanneer je thuis bent. Op jaarbasis bespaar je hier veel energie mee. 

Kosten

De kosten van slimme ventilatie variëren van 500 tot 2000 euro. Bereken van tevoren na hoeveel jaar je deze investering terugverdient.

Slimme batterijen

Met slimme batterijen sla je overtollige energie op. Het wordt vaak toegepast in combinatie met zonnepanelen. Het overschot gaat dan niet terug naar het net, maar het wordt in je slimme batterij opgeslagen. Als je dit optimaal installeert, dalen je energiekosten tot een paar tientjes of lager.

Tip

Steeds meer energieleveranciers hanteren dynamische tarieven. Houd hier rekening mee als je een slimme batterij gebruikt. Je kunt  bijvoorbeeld energie van het net opslaan als de tarieven laag zijn en verbruiken als de prijzen hoog zijn.

Slimme verlichting

Met slimme verlichting bespaar je veel energie. Je kunt bijvoorbeeld met timers werken. In dat geval wordt je verlichting op bepaalde tijden automatisch in- of uitgeschakeld. Je hoeft er niet meer zelf aan te denken. De andere optie is om bewegingssensoren te installeren. De verlichting gaat dan aan zodra er beweging is. Je verbruikt dan alleen de energie die strikt noodzakelijk is. 

Behoorlijke besparing

De combinatie van slimme verlichting en LED-lampen kan tot wel 80% aan energie besparen ten opzichte van standaard verlichting. Daarom is deze investering voor vrijwel alle huishoudens interessant.

Slimme stekkers

Ook slimme stekkers behoren tot de handige technologieën voor een duurzaam thuis. Hiermee zet je apparaten – zoals televisies, waterkokers of drogers – op afstand aan en uit. De bediening werkt eenvoudig via je mobiele telefoon. Slimme stekkers geven je direct overzicht in je huidige verbruik. De bijbehorende app geeft ook aan welke apparaten aan en uit staan.

Extra tip

Sommige apparaten verbruiken nog steeds energie als ze op stand-by staan. Met slimme stekkers los je dit probleem op. Ze schakelen onnodige apparaten automatisch uit.

Smart home

Voor effectief energiemanagement bevelen we een smart home aan. Met deze oplossing beheer je alle slimme apparaten vanuit een centraal platform. Je hebt dan nog maar één app nodig om je thermostaat, verlichting en stekkers te bedienen. Hiermee heb je altijd overzicht en je weet precies waar de bespaarkansen liggen.

Toekomst

We verwachten dat smart homes in de toekomst steeds geavanceerder worden. Ze stemmen zich dan beter op je gewoontes af. Hierdoor hoef je je apparaten niet meer handmatig te bedienen.

Slimme tools om je huis te verduurzamen

Slimme tools zijn handig om je huis te verduurzamen. Als je ze op de juiste manier inzet, dalen je kosten aanzienlijk. Heb je persoonlijke hulp nodig bij het verduurzamen van je huis? Neem dan contact op met Bhouwvast.