Prefab bouwen is een moderne bouwtechniek waarbij je met kant-en-klare elementen werkt. Dat wil zeggen dat onderdelen van de constructie – zoals muren, vloeren en/of daken – van tevoren in een fabriek worden gemaakt. Vervolgens worden ze naar de desbetreffende bouwplaats vervoerd om aan de constructie te bevestigen. Hierdoor lijkt het alsof de constructie binnen één dag is gebouwd, terwijl de verschillende onderdelen al geruime tijd in een fabriek zijn ontwikkeld.
6 voordelen van prefab bouwen
Prefab bouwen heeft een aantal onderscheidende voordelen ten opzichte van standaard methoden. We zetten er 6 voor je op een rij.
1. Snel klaar
Om te beginnen ben je met prefab bouwen snel klaar. Het duurt slechts een paar uur om het kant-en-klare onderdeel aan de constructie te bevestigen. Binnen een paar dagen ga je van niets naar een volledig gebouw.
2. Lagere kosten
Over het algemeen zijn de kosten van prefab bouwen lager. Een standaard vloer kost natuurlijk minder moeite om te maken dan een vloer op maat. Bovendien heb je minder arbeidskosten op de bouwplaats. Je hebt geen team nodig dat meerdere weken of maanden voor je werkt. Vaak ben je binnen één week klaar.
3. Duurzaamheid
Prefab bouwen is ook goed voor de duurzaamheid. De productie van standaard bouwelementen gebeurt namelijk op grote schaal. Hierdoor daalt de milieubelasting per element. Bovendien produceer je nauwelijks afval op de bouwplaats zelf.
4. Weinig overlast
Ook voor je buren is het prettiger als je prefab bouwt. Het maakt veel minder geluid dan normaal bouwen. Daarnaast is de bouwtijd vele malen korter. Als je buren overlast ervaren, is het dus maar van korte duur. Wel zo prettig als je een nieuw huis bouwt. Je nieuwe buurtbewoners zijn direct blij met je.
5. Meer zekerheid
Ten vijfde biedt prefab meer zekerheid dan standaard bouwmethoden. Voordat een element aan de constructie wordt toegevoegd, ondergaat deze zorgvuldige controles in de fabriek. Hierdoor is de kwaliteit gegarandeerd. Het enige wat fout kan gaan, is de implementatie op de bouwplaats. Daarom is het slim om dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Het totale risico is dan nihil.
6. Consistent
Een ander voordeel van prefab is de consistentie. Als je verschillende prefab elementen van dezelfde fabrikant gebruikt, zit je altijd goed. Je vloer, dak en muren sluiten dan perfect bij elkaar aan. Dat is niet alleen beter voor de veiligheid, maar het houdt je huis ook consistent. De verschillende onderdelen vormen één geheel.
Voor wie is prefab bouwen interessant?
Wil je snel klaar zijn met bouwen, kosten besparen en/of weinig overlast veroorzaken? Dan is prefab bouwen zeker interessant voor je. Het is duidelijk dat dit voor veel mensen geldt. Wil je graag tot in detail bepalen hoe de constructie eruit komt te zien? Of heb je een groot deel al op maat laten bouwen? Dan is prefab waarschijnlijk geen goede optie.
Heeft prefab bouwen ook nadelen?
Elke bouwmethode heeft voor- en nadelen en dat geldt ook voor prefab. Dit zijn 3 minpunten om rekening mee te houden:
- Weinig aanpassingen mogelijk: prefab biedt weinig mogelijkheden tot aanpassingen. Het element wordt van tevoren geproduceerd, dus je moet het doen met wat je krijgt.
- Transportkosten: het transport van de fabriek naar de bouwplaats kan behoorlijk duur zijn. Een dak of vloer wordt namelijk niet met een standaard container vervoerd. Toch is prefab gemiddeld goedkoper dan bouwen op maat.
- Complexe implementatie: de implementatie van een prefab element op een maatwerk constructie kan behoorlijk complex zijn. Daarom raden we aan om dit door professionals te laten doen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.
Heb je hulp nodig?
Wil je de voordelen van prefab bouwen benutten? Vul dan het contactformulier in. Onze professionals geven je graag advies om je bouwproject in goede banen te leiden. We hebben jarenlange ervaring op het gebied van bouwfysica, bouwadvies en kwaliteitsborging.