Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Sta jij op het punt om een woning te kopen en ben je van plan om deze te verduurzamen? Dan kun je direct energiebesparende maatregelen meefinancieren – indien je een hypotheek afsluit met NHG. Met deze extra financiering kun jij energiebesparende voorzieningen aanschaffen en (laten) plaatsen, om jouw woning duurzamer te maken. Maar wat valt onder energiebesparende maatregelen? En wat zijn energiebesparende voorzieningen die je kunt realiseren van de financiering? We vertellen je er in deze blog meer over.

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Wat zijn erkende energiebesparende maatregelen?

Als we het hebben over het meefinancieren van energiebesparende maatregelen, dan kan dit vanuit twee soorten regelingen. Zo kun je gebruikmaken van het EBB (Energiebespaarbudget) en de EBV (Energie Besparende Voorzieningen). Deze regelingen omvatten beiden een aantal erkende energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen nemen de vorm aan van uiteenlopende energiebesparende voorzieningen, die het stuk voor stuk mogelijk maken om een bestaande woning te verduurzamen. Via het EBB of EBV kun je daarom kiezen voor het plaatsen van:

  • Warmtepompen
  • Hoog rendement beglazing (minimaal HR++)
  • Zonnecellen/zonnepanelen
  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer
  • Energiezuinig ventilatiesysteem, te combineren met andere energiebesparende maatregelen
  • Douche-warmteterugwinningssysteem
  • Deuren en kozijnen die energiezuinig zijn, in combinatie met hoog rendement beglazing (minimaal HR++)

Voor het toepassen van deze energiebesparende maatregelen kun je sinds 2024 tot 106% van de woningwaarde lenen, waar dit eerder maximaal 100% van de woningwaarde was. In enkele situaties is het ook mogelijk om tot €9.000 extra financiering te ontvangen.

Kosten energiebesparende maatregelen

Zoals al even benoemd, kun je tot 106% van de woningwaarde lenen als je ervoor kiest om een woning te verduurzamen door middel van de erkende energiebesparende maatregelen uit de lijst hierboven. Hoeveel je daadwerkelijk extra kunt lenen, is afhankelijk van jouw inkomen en het energielabel van de woning die je gaat kopen. Het bedrag dat beschikbaar wordt gesteld voor de verduurzaming, zal in een bouwdepot worden gestort. Door vooraf aan te geven welke maatregelen jij wilt treffen en wat de verwachte kosten zijn, hoef je achteraf enkel de nota’s in te dienen om de uitbetaling vanuit het depot te ontvangen. Is er meer in het depot gestort dan de totale kosten van de verduurzaming? Dan dien je met het overige bedrag een deel van de hypotheek af te lossen. Gezien een woning verduurzamen nooit gratis is, zul je zelf ook investeringen moeten doen om de gekozen energiebesparende voorzieningen te plaatsen. Deze kosten zullen niet voor iedere voorziening hetzelfde zijn, maar zullen zich gemiddeld wel binnen enkele jaren hebben terugverdiend. 

huis van binnen isoleren

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Vanuit gemeenten en de overheid worden verschillende subsidies beschikbaar gesteld om duurzaam wonen te stimuleren. Zo stelt de overheid bijvoorbeeld een landelijke subsidie beschikbaar voor het isoleren van de woning. Bijvoorbeeld door middel van dubbel glas of spouwmuurisolatie. Deze subsidie heet de InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Dezezelfde overheidssubsidie voor verduurzaming ondersteunt tevens woningeigenaren die graag over willen stappen naar duurzame warmtebronnen, zoals warmtepompen of zonneboilers. Tegelijkertijd is het aan te raden om de lokale subsidies ook nog eens goed te onderzoeken. Wellicht is er een leuke combinatie te maken voor jouw duurzame woning in spé. 

Zelf betalen of lenen?

Bij het plaatsen van energiebesparende voorzieningen komen dus altijd kosten kijken. Deze kun je op twee manieren dekken: je betaalt ze zelf of je sluit een lening af. Kun je gebruikmaken van verschillende subsidies, dan is zelf betalen wellicht mogelijk. Maar je kunt ook iets meer lenen bij de bank om de verduurzaming te realiseren of een lening aanvragen bij de overheid, die een speciale Energiebespaarlening en een speciale Duurzaamheidslening aanbiedt. Laat je in alle gevallen uitgebreid adviseren, om de beste financiering voor jouw persoonlijke situatie vast te stellen.

Energiebespaarbudget

Het kan zijn dat jij nog niet precies weet welke energiebesparende voorzieningen je wilt plaatsen. In dit geval kun je het beste kiezen voor het Energiebespaarbudget (of EBB). Hiermee hoef je nog niet meteen aan te geven welke kosten je denkt te hebben van een specifieke maatregel. Je hebt dan dus al wel je hypotheek rond, maar hoeft pas later te beslissen over de energiebesparende voorzieningen.

Voorwaarden Energiebespaarbudget (EBB) 

Met het EBB gaan een aantal voorwaarden gepaard. Zo dien je de EBB af te sluiten in combinatie met een NHG hypotheek. Daarnaast heb je maximaal twee jaar de tijd om het beschikbaar gestelde budget te gebruiken voor jouw energiebesparende voorzieningen. Als laatste dient het volledige budget vanuit de EBB aan (erkende) energiebesparende maatregelen besteed te worden.

Maximaal Energiebespaarbudget

Met het Energiebespaarbudget kun je jouw maximale hypotheek verhogen tot 6% bovenop de woningwaarde. Wel wordt er gekeken of deze lening haalbaar is, ten opzichte van jouw huidige inkomen. Je zult de lening met jouw inkomen dus wel moeten kunnen dragen. Denk jij eraan om gebruik te maken van het EBB? Laat je dan uitgebreid adviseren over de mogelijkheden en de voorwaarden.