Sinds 2015 is aan iedere koopwoning en iedere huurwoning een energielabel gekoppeld. Met de nieuwe bepalingsmethode, die in 2021 inging, zijn deze energielabels uit 2015 al snel weer vervallen. Toch dient iedere woning die verkocht of verhuurd wordt, nog altijd een geldig energielabel te hebben. Een energielabel aanvragen gebeurt daarom steeds vaker en heeft een groeiende invloed op de koop- en huurmarkt van woningen. Met de huidige energieprijzen is het energielabel namelijk onwijs relevant. Wat een energielabel voor woningen inhoudt en hoe je jouw energielabel berekenen kunt, vertellen we je in deze blog.
Wat is een energielabel?
Met een energielabel wordt het isolatieniveau van een woning aangeduid. Energielabels voor woningen kunnen op alfabetische volgorde oplopen van energielabel A tot en met energielabel G. Hierbij staat energielabel A voor een zeer laag energieverbruik en energielabel G voor een zeer hoog energieverbruik. De energielabels B tot en met F lopen dan ook stapsgewijs af, van energiezuinig naar minder energiezuinig. Samen met de energiezuinigheid, loopt ook de kleur van de energielabels af – van groen (A) tot rood (G). De trend die woningen verduurzamen heet, heeft ervoor gezorgd dat energielabel A inmiddels al is onder te verdelen in verschillende categorieën: energielabel A (zeer laag energieverbruik) tot en met maar liefst A++++ (0-op-de-meter-woning). Logischerwijs zal het energieverbruik – en dus de energiekosten – stijgen naarmate het energielabel dichterbij het label G komt. Een energielabel geeft direct de zogenoemde streefwaarden weer, waarbij wordt gekeken naar mogelijkheden om het dak, de vloeren en de ramen optimaal te isoleren. Bij een oude woning liggen deze streefwaarden lager dan bij een energielabel voor nieuwbouwwoningen. Ga je een woning verkopen of verhuren? Dan is een geldig energielabel verplicht. Hoe lang dit energielabel geldig is, dat lees je verderop in deze blog.
Hoe wordt een energielabel bepaald?
Het energielabel per huis bepalen, wordt gedaan door een energieprestatie-adviseur (EP-adviseur). Deze adviseur kijkt naar de hoeveelheid fossiele energie die de woning gebruikt. Onder fossiele energie wordt energie die wordt verkregen vanuit kolen, olie en aardgas verstaan. Hoe lager het gebruik van de fossiele energie, des te beter zal het energielabel zijn dat de woning krijgt. Het energielabel kan ontzettend worden beïnvloed door energiebesparende maatregelen. Het energielabel aanpassen na zonnepanelen te hebben geplaatst, kan bijvoorbeeld het verschil maken tussen een energielabel C en een energielabel B. Een nieuw energielabel aanvragen na het plaatsen van energiebesparende voorzieningen is daarom van harte aan te raden.
Zoek je energielabel
Weet je niet welk energielabel jouw huis momenteel heeft? Of heb je een koop- of huurwoning op het oog en ben je op voorhand benieuwd naar het energielabel van de woning? Gebruik dan een energielabel checker. Hier wordt de vraag ‘Welk energielabel heeft mijn huis?’ binnen no-time beantwoord. Het enige dat je hoeft te doen, is de juiste adresgegevens invullen. Eén van deze energielabel checkers, is die van MilieuCentraal. Komt er geen resultaat naar voren bij het door jou opgegeven adres? Dan kan het zijn dat de woning nog geen energielabel heeft of dat het oude energielabel is verlopen.
Hoe lang is een energielabel geldig?
Het kan zijn dat een woning nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) heeft. Deze blijft tien jaar geldig en zal een verstrijkdatum tonen, waaruit je af kunt leiden wanneer het energielabel niet meer geldig is. Ditzelfde geldt voor een energie-index (EI). In principe is een energielabel dus tien jaar geldig. Houd hierbij wel rekening met het feit dat dit label enkel geldig is, als deze is geregistreerd in EP-online. Tevens zijn voorlopige energielabels niet geldig. Heb je jouw woning recent verduurzaamd met energiebesparende voorzieningen? Dan is het verstandig om het energielabel eens opnieuw te laten registreren, omdat deze waarschijnlijk flink verbeterd zal zijn. Vanaf het punt van de nieuwste registratie is het energielabel wederom tien jaar geldig.
Energielabel aanvragen?
Is een energielabel berekenen gewenst of ben je op zoek naar de beste manieren om het energielabel van jouw woning te verbeteren? Dan denken we graag met je mee. Een energielabel aanvragen wordt op die manier een snelle en eenvoudige klus. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken. Onze onafhankelijke energieadviseur weet als geen ander de energiebesparende maatregelen te ontdekken die jouw woning het optimale energielabel gaan opleveren. Ook voor energieadvies over nieuwbouwwoningen ben je bij ons van harte welkom!