Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

In dit blogbericht zal ik je in het kort uitleggen wat de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) inhoudt. We zullen kijken naar de invoering van onafhankelijke kwaliteitscontroleurs, de tools die we moeten gebruiken en hoe dit onze manier van communiceren en omgaan met aansprakelijkheid in bouwprojecten zal veranderen. Daarnaast zal er worden gediscussieerd over kosten van kwaliteitsinspecteurs en wie deze uiteindelijk betaalt. Of je nu zelf een bouwproject wilt uitvoeren, iets wilt verbouwen of gewoon geïnteresseerd bent in deze wijzigingen, deze blog biedt alle nodige informatie om doorheen de nieuwe bouwnormen te navigeren. Laten we samen ontdekken hoe Wkb standaarden op het gebied van kwaliteit en veiligheid hoger legt in de bouw.

Wat houdt de wet kwaliteitsborging in?

Wat houdt de wet kwaliteitsborging in?

Begin 2024 (1 januari 2024) heeft de bouwsector een nieuwe mijlpaal bereikt met hun invoering van Wet Kwaliteitsborging Bouw, beter bekend als Wkb. Hieronder vind je meer informatie hierover.

  • Start in 2024: Een belangrijk moment voor iedereen in de bouw. Het doel? De kwaliteit en veiligheid van alles wat we bouwen naar een hoger niveau tillen.
  • Een expert kijkt mee: Bij elk bouwproject haal je er nu een onafhankelijke kwaliteitsborger bij. Deze professional zorgt ervoor dat alles netjes volgens de regels verloopt.
  • Speciale tools in gebruik: We gaan werken met bepaalde instrumenten die goedgekeurd zijn om de kwaliteit van begin tot eind te checken. Zo weet je zeker dat je bouwproject op koers blijft.
  • Open en duidelijke communicatie: Als je iets laat bouwen, krijg je voortaan heldere informatie over wat het bouwbedrijf doet en hoe goed het werk is. Geen verrassingen achteraf.
  • Jij staat sterker: Mocht er iets niet kloppen, dan is het nu makkelijker om het bouwbedrijf verantwoordelijk te stellen. Dat geeft toch een stukje rust.
  • Veiligheid en kwaliteit voorop: Het belangrijkste is dat we allemaal in een veilige en solide omgeving kunnen wonen en werken. Daar draait het om.

Is WKB verplicht?

 De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is ingegaan op 1 januari 2024 en die heeft het een en ander opgeschud in de bouwwereld. Voor bepaalde bouwprojecten, die onder gevolgklasse 1 vallen, moeten we straks een speciaal goedgekeurd gereedschap gebruiken. Dit is om te checken of alles wel volgens de regels gebouwd wordt. Ook moet er voor elk bouwproject waar je normaal een vergunning voor nodig hebt, een onafhankelijke kwaliteitsborger komen kijken of alles op de rit is. Kortom, er komen een paar extra stappen bij kijken als je aan de slag gaat met bouwen of verbouwen. Handig om alvast in je achterhoofd te houden! Heb je vragen over wat er is veranderd? Neem dan contact met ons op.

Hoe werkt het proces van kwaliteitsborging

Hoe werkt het proces van kwaliteitsborging?

Stel je voor, je staat op het punt om te beginnen aan iets groots: je eigen bouwproject. Vanaf 1 januari 2024 zijn de spelregels veranderd en er is nu een nieuwe stap die je niet mag overslaan. Ik heb het over het inschakelen van een Kwaliteitsborger. Denk aan deze experts als je persoonlijke sidekicks in het bouwproces. Ze hebben de kennis, de ervaring én de officiële papieren om ervoor te zorgen dat jouw bouwproject van start tot finish vlekkeloos verloopt.

Het begint allemaal bij je ontwerp. Deze Kwaliteitsborgers duiken in jouw plannen om te checken of alles wel up-to-code is met het Bouwbesluit 2020. Maar ze zijn niet van het type ‘een keer kijken en weer verdwijnen’. Nee, ze blijven je gedurende het hele bouwproces bijstaan. Ze komen langs, soms als je het niet verwacht, om te zien hoe alles gaat en of je nog steeds op het rechte pad bent qua regelgeving. Ze vragen om documenten, maken aantekeningen en geven je tips om alles nog beter te maken. En ja, het is superbelangrijk dat je al je administratie bijhoudt, want zij helpen je om een dossier op te bouwen dat jouw redding kan zijn.

Dit dossier, dat groeit met elke stap die je zet, is eigenlijk een soort dagboek van je bouwproject. Het bevat alles: van de eerste schetsen tot de laatste foto’s van het eindresultaat, inclusief alle technische berekeningen en keuringsrapporten. Dit is geen map die ergens in een kast stof verzamelt, maar het levende bewijs dat jouw project staat als een huis, letterlijk en figuurlijk.

En dan, als het einde in zicht komt en je bijna de champagne kunt ontkurken, komt er nog een laatste check. Als jouw Kwaliteitsborger zegt dat je bouwwerk de toets der kritiek heeft doorstaan, krijg je een soort gouden ticket: een verklaring. Met deze verklaring in de hand, kun je bij de gemeente aankloppen en zeggen: “Kijk, alles is volgens het boekje gegaan. Mag ik nu officieel mijn gebouw in gebruik nemen?”

Dus ja, sinds 1 januari 2024 is dit hele proces een must. Maar zie het niet als een last; het is eigenlijk een zegen. Met een Kwaliteitsborger aan je zijde weet je zeker dat je bouwproject niet alleen voldoet aan alle regels en eisen, maar ook dat je een eindresultaat krijgt waar je echt trots op kunt zijn. En zeg nou zelf, dat is toch precies wat je wilt?

Wat kost een Kwaliteitsborger?

Als je aan een bouwproject begint, komt er een nieuwe speler op het veld die je budget een beetje opschudt: de kwaliteitsborger. Deze specialist vraagt zo’n 120 euro per uur, en dat is een stuk meer dan de 60 euro die je kwijt zou zijn aan een bouwtoezichthouder van de gemeente. Maar, er is een goede reden voor dat prijsverschil. Een kwaliteitsborger werkt zelfstandig, moet zijn eigen boontjes doppen en ja, ook ergens winst uit halen. 

Het is niet alleen een kwestie van meer betalen. Deze experts brengen een berg aan kennis en ervaring mee. Ze zorgen ervoor dat jouw project niet alleen voldoet aan de huidige regels en normen, maar ook echt kwaliteit uitstraalt. Veiligheid en duurzaamheid staan hoog in het vaandel, en dat is iets waar we allemaal baat bij hebben.

Nu, als je alles bij elkaar optelt, kan zo’n kwaliteitsborger je wel tot 10.000 euro kosten voor een doorsnee project. Dat lijkt misschien veel, maar bedenk wel wat je ervoor terugkrijgt: een gebouw dat op alle fronten als veilig, duurzaam en kwalitatief hoogstaand wordt beoordeeld. Dat is de investering toch waard? Dus, als je je bouwplannen maakt, vergeet dan niet om ook een potje te maken voor de kwaliteitsborger. Het maakt je project er alleen maar beter op!

Wie betaalt de kwaliteitsborger?

Uiteindelijk is het zo dat jij, als je een huis of gebouw laat bouwen, degene bent die de rekening betaalt voor de kwaliteitsborger. Het werkt eigenlijk vrij simpel: de aannemer schakelt deze expert in en legt de kosten eerst misschien zelf voor, maar maakt deze kosten uiteindelijk onderdeel van jouw eindafrekening. Dus, als je de totale kosten voor je bouwproject bekijkt, zitten de kosten voor die kwaliteitscheck er al bij in. Het is een belangrijk onderdeel van het zorgen dat alles volgens plan en regels verloopt, dus goed om te weten dat deze post in je budget zit.